Årsmötet 22 februari 2018

Information och samtal om järnvägen inledde årsmötet
Tranåskrets har sedan en tid följt järnvägsfrågan, och leder Naturskyddsföreningens regionala arbete med frågan. Märta Svärd berättade lite om det arbetet och att Naturskyddsföreningen i sitt remissvar i stort stödjer Trafikverkets förslag om en ny stambana för max 250 km/h.
För hastigheter över 250 km/h krävs en annan byggteknik, i princip spår på betongbotten om det inte är mycket jämn mark, typ jordbruksmark, och man kan jämföra det med att lägga ett ”spett” igenom naturen eftersom det inte får vara större kurvor eller lutningar.
Den byggtekniken ger – som banverket skriver i sin rapport – en stor påverkan i naturen och kostnaderna motsvarar inte klimatnytta.
Ulf Fransson som arbetar med järnvägssatsningen för Jönköpings kommun och regionen, deltog och informerade hur hans huvudmän ser på frågan, och att de vill ha de höga hastigheterna trots trafikverkets rapport.
Deltagarna var ”på hugget” och ställde flera initierade frågor. Det kändes som om vi hade en samsyn i behoven av regionala banor, t.ex. Nässjö – Halmstad som är viktig för godstrafiken, men kvällen gav inga riktigt entydigt svar. Fortsättning lär följa.

Årsmötet leddes av Lars Göran Ek och Susanne Liljenström.
Samtliga valbara poster omvaldes, vilket innebär att det är exakt samma styrelse under 2018 som under 2017.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.